Články

Ruda Plch celkově 3. na rakouském mistráku

Úřadující jihočeský krajský přeborník Ruda Plch zaznamenal skvělý úspěch na prvním rakouském mistráku v Grosshöffleinu, když byl celkově třetí v kategorii OPEN. Více o tom referuje Petr Starý:

Poslední březnový víkend byl pro fanoušky motokrosu pěkně nabitý. Vedle dalšího závodu MXGP a amerického superkrosu odstartovaly v našem zorném úhlu hned dva mistráky: ten český v Lokti a rakouský v burgenlandském Grosshöfleinu. Kvůli kolizi termínů se v Rakousku nečekala účast našich jezdců – ale přece: už třetí sezónu se na rakouský seriál zaměřuje dvacetiletý Rudolf Plch z Netřebic u jihočeské Kaplice – letos opět v týmu RS Schalko – Extreme MS . Po předloňském šestém místě v celkovém hodnocení třídy MX2 byl loni pátý ve třídě Open – MX1 a letos vyrazil k obhajobě loňského výsledku – a zahájil úspěšně!

Startovním polem obou hlavních tříd rakouského mistrovství zatřásly před sezónou pohyby jezdců: Michael Sandner a Ronald Edelbacher dostali příležitost odjet evropské závody mistrovství světa třídy MX2, pro Rene Hofera je prioritou mistrovství Evropy třídy 250 ccm a loňský suverén třídy Open Lukas Neurauter kývnul na účast v českém mistrovství v týmu Osička. Čelo závodního pole zahajovacího závodu tak tvořilo „zdravé jádro“ domácích jezdců. Po dvou sezónách, kdy se věnoval enduru, se na domácí motokrosové tratě vrátil Pascal Rauchenecker a z dvěstěpadesátek přestoupil do vyšší třídy Alex Banzirsch. K favoritům juniorské třídy MX2 patří osmnáctiletý Marcel Stauffer, loňský stříbrný v této třídě Manuel Perkhofer, Markus Rammel, Johannes Klein a další.

A byl to Marcel Stauffer, který nejlépe odstartoval do první jízdy třídy MX2 a po bezchybné jízdě start-cíl ji vyhrál před Manuelem Perkhoferem, Johannem Kleinem, Rammelem, Pölzleithnerem (ten se vrátil po zranění, které ho vyřadilo z celé loňské sezóny) a Alexem Veselym. Na pěkném sedmém místě dojel slovenský junior Samuel Struk. Marcel Stauffer pokazil start do druhé jízdy a na prašné trati se musel pracně prodírat dopředu. Vedení se ujal s chutí jedoucí Johannes Klein na dvoudobé dvěstěpadesátce KTM, který také zvítězil před Staufferem a Perkhoferem. Pořadí na dalších místech bylo opět Rammel, Pölzleithner a Vesely, sedmý byl zase Samuel Struk. Celkově zvítězil Stauffer před Kleinem a Perkhoferem.

Pětadvacetiletý Pascal Rauchenecker (který odmala trávil řadu víkendů na českých tratích) potvrdil v závodě třídy Open svůj formát. Loni se potýkal s následky zranění, přesto byl v závěru sezóny tahounem rakouského družstva při Motokrosu národů. V Grosshöfleinu nenašel soupeře a s náskokem zvítězil v obou jízdách. Za ním se ale odehrávaly zajímavé souboje vyrovnaných konkurentů: Michael Kratzer, Manuel Bermanschläger a Marcel Stauffer (který spolu s Kleinem startoval v obou třídách) dojeli na dalších místech v první jízdě, na ně se v závěru dotáhl náš Ruda Plch před Alexem Banzirschem a nestárnoucím Michaelem Stauferem.

Ještě lépe si Ruda vedl ve druhé jízdě: dobře odstartoval, postoupil před Kleina, který se zdržel pádem a jezdil druhý! Klein, který se výborně cítil na tovární dvoudobé dvěstěpadesátce KTM, se sice na své místo vrátil, ale Ruda Plch udržel i s poruchou brzdy třetí pozici, která znamenala i třetí místo v celkovém pořadí zahajovacího závodu mistrovství třídy Open. Za ním skončili Kratzer, Banzirsch a Marcel Stauffer. Celkové pořadí pak bylo Rauchenecker, Kratzer a Rudolf Plch, který půjde do dalších závodů s dobrým bodovým počinkem. Ruda budil v Grosshöfleinu pozornost nejen dobrými výkony, ale i značkou Suzuki, na kterou letos přesedlal – v poslední době prý nebyla na rakouských tratích vidět.

Druhý závod rakouského mistrovství se jede na známé trati u štýrského Paldau, tradičně na Velikonoční pondělí, 22.dubna.

Výsledky – třída MX2:

1. Marcel Stauffer, Kini KTM Junior Team (KTM) - 47 bodů

2. Johannes Klein, KTM Zauner Racing Team (KTM) - 45

3. Manuel Perkhofer, MSC Rietz (KTM) - 42

4. Markus Rammel, MSC Imbach MX RT (Husqvarna) - 36

5. Alexander Pölzleithner, MSC Rietz (Husqvarna) - 32

6. Alex Vesely, MCC Behamberg (KTM) - 30

7. Samuel Struk, SVK, Mitterbäck Bridgestone RT (Honda) - 28

8. Thomas Windisch, Schruf RT (KTM) - 24

9. Lukas Hirsch, MCC Behamberg (Husqvarna) - 24

10. Christoph Zeintl, KTM Zauner RT – HSV Wels (KTM) - 21

 

Třída Open: 1. Pascal Rauchenecker, HSV Ried (KTM) - 50 bodů

2. Michael Kratzer, Dimoco Europe RT (Kawasaki) - 40

3. Rudolf Plch, CZE, RS Schalko-Extreme MS (Suzuki) - 36

4. Manuel Bermanschläger, HSV Ried (Husqvarna) - 34

5. Marcel Stauffer, Kini KTM Junior Team (KTM) - 33

6. Alexander Banzirsch, HSV Ried (Husqvarna) - 31

7. Michael Staufer, Schruf RT (KTM) - 25

8. Christoph Mariacher, Offroad Buddy RT (KTM) - 24

9. Johannes Klein, KTM Zauner RT (KTM) - 22

10. Florian Hellrigl, ELEKTRON RT (Husqvarna) - 22

 

Petr Starý

zdroj: Crossnews.at, Speed timing.hr

2019-04-02

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT