Články

nekrolog Rene Hofer (4.1.2002 - 4.12.2021)


 

Letošní první prosincovou sobotu zemřel mladý rakouský motokrosař Rene Hofer. Bylo mu teprve 19 let…

Již třetím rokem byl účastníkem prestižního MS v motokrosu třídy MX2, kde se dokázal prosadit mezi absolutní světovou špičku. Začátek jeho kariéry však jednoznačně patřil českému juniorskému šampionátu. Bydlel zhruba 25 km od hraničního přechodu Dolní Dvořiště, do Čech to měl blízko a využil kvalitní jezdeckou konkurenci v českém juniorském šampionátu. Prošel si třídami od 50ccm, přes 65ccm, 85ccm až po 125ccm a v barvách jihočeského týmu Motosport Chýnov vybojoval hned dva tituly mezinárodního mistra ČR v motokrosu a několik titulů vicemistra ČR. Těch úspěchů by bylo zřejmě ještě více, ale kvůli termínovým kolizím s rakouským nebo německým šampionátem ADAC často Rene nemohl odjet celý seriál. Největším soupeřem mu u nás byl určitě Petr Polák (dnes nejlepší český reprezentant) a oba se pak potkali v rámci závodů seniorského MS. Rene měl mezi českými jezdci vždy mnoho kamarádů a v posledních letech občas zavítal alespoň jako host do seniorského MMČR (když měl volno v seriálu MS), kde byl vždy velkým zpestřením sportovní úrovně startovního pole. Byl typický svou veselou povahou, na tváři mu nikdy nechyběl přátelský úsměv. Celý život byl věrný rakouskému výrobci motocyklů KTM, měl i tovární podporu. V závodech MS pak startoval v barvách prestižního světového týmu Red Bull KTM Factory Racing.

V roce 2016 se Renemu podařilo získat titul mistra světa v motokrosu i mistra Evropy ve třídě 85ccm. Již tehdy se českým médiím svěřil, že by jednou rád vyhrával závody seniorského MS. A právě v letošním roce dosáhl důležité mety, když se mu podařilo při Velké ceně Itálie zvítězit v seniorském MS třídy MX2. Takovýto úspěch se naposledy z rakouských motokrosařů podařil před více jak 30 lety legendárnímu Heinzu Kinigadnerovi. Také v letošním závodě MS družstev byl jasně největší oporou svého národního týmu a nejlepším jezdcem třídy MX2. Vše nasvědčovalo tomu, že příští sezónu bude Rene jedním z hlavních kandidátů na titul mistra světa právě ve třídě MX2. Jenže pak přišel onen osudný den…

V sobotu, 4. prosince smetla lavina část jedenáctičlenné výpravy, jejímž členem byl i Rene Hofer. Společně se dvěma dalšími kamarády motokrosaři toto neštěstí bohužel nepřežil. Stalo se tak kolem 13:45 ve výšce asi 2400 metrů těsně pod vrcholem na severovýchodním svahu rakouské hory Lackenspitze, vysoké téměř 2500 metrů, nacházející se zhruba na půl cesty mezi Salzburgem a Villachem. Při výstupu skupiny skialpinistů smetla velká vrstva sněhu o šířce 200 metrů a délce 500 metrů celkem osm lyžařů. Tři mladí lidé bohužel našli svou smrt 4,5 metru pod sněhem. Mezi nimi Rene Hofer a další čtyřiadvacetiletý mladý muž. Další, devatenáctiletý mladík byl oživen a vážně zraněn převezen vrtulníkem do nemocnice v Klagenfurtu, kde bohužel zraněním také podlehl. Záchranné akce se účastnilo celkem 120 záchranářů, zástupců policie, Červeného kříže a sboru dobrovolných hasičů. Lyžařská túra na Lackenspitze vyžaduje podle horské služby stabilní podmínky. Silný vítr však pravděpodobně způsobil nahromadění sněhových závějí, které se bohužel uvolnily a staly se tak Rene Hoferovi a jeho dvěma kamarádům osudnými… Nikdy nezapomeneme!

R.I.P. Rene Hofer

Evžen Zadražil, 2021-12-06

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT