Články

report z MČR motoski z Klášterce n.O.

(dokončení z titulní strany)

   Už od dopoledních kvalifikací se závodilo opravdu naplno. O vítězi rozhodla až pomocná kritéria – lepší umístění v poslední jízdě. Jak Mohaupt s Hotovým, tak i J.Mňuk s F.Langerem 2x vyhráli a 1x byli na 2. pozici. Poslední série jízd byla tak úspěšnější pro Mohaupta, který se tak radoval z 3 bonusových bodů za kvalifikaci. Opět dobře v kvalifikaci zajeli Plíhal s Poulem a byli 3. Přímý postup do finále si vybojoval i populární Jan Zářecký, který jako jediný z celého pole startujících jel všech 111 závodů, které se jako MČR jely. Na laně za ním jel tentokrát nestárnoucí Jan Fajt („Fitty“), který v minulosti jezdil hlavně s Oldřichem Rousem. Kvalifikace příliš nevyšla další domácí posádce Fogl – Sabota, která musela do finále „B“.

   Ve finále „B“ určitě sebe i fanoušky mile překvapili nováčci Černý s Rychtaříkem, kteří do MČR přestoupili z Orlického poháru. Minulý závod v Horním Městě jeli poprvé a v Klášterci už celkem bez problémů vyhráli B finále a dostali se tak mezi naši elitu do hlavního finále „A“. S nimi ještě postoupili Vetešník s Procházkou.

   A pak přišlo očekávané finále. Nejlépe odstartovali vítězové kvalifikace Mohaupt s Hotovým. Ale už v polovině okruhu ztratil Mohaupt lyžaře a než se znovu Vašek Hotový připojil, ztratili více jak půl kola. Na čele 10 dvojic tak jezdili první 3 kola Michal Plíhal s Josefem Poulem. Ale na ně se tlačili Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem i obhájci titulu Josef Mňuk s Filipem Langerem.  Mohaupt s Hotovým mohutně doháněli časovou ztrátu.

   Cílem 4. kola už projížděli na vedoucí pozici Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem. Finále jeli nádherně, brzy si na čele vytvořili slušný náskok. Za ně se dostali Josef Mňuk s Filipem Langerem, ale 3 kola před cílem projel Pepa Mňuk bez lyžaře Filipa, kterého ztratil. Finále tak pro ně bylo ztraceno a chybějící body je možná budou mrzet. Ale takový je sport, pokaždé vše nevyjde podle představ.

   A už tu byl cíl. Zaslouženě vyhráli Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem, kteří se tak stali 19. jezdci, kteří vyhráli závod MČR v motoskijöringu. Historickou tabulku tak změnili po 5 letech, kdy poprvé vyhráli Mohaupt s Hotovým. A byli to právě Lukáš Mohaupt s Václavem Hotovým, kteří doslova udělali klášterecký závod. Z beznadějné poslední pozice se postupně propracovávali jezdeckým polem. 2 kola před cílem už byli na 2. pozici a přibližovali se i vedoucí dvojici. Podali obdivuhodný výkon. Když si uvědomíme, že dokázali na trati, která už byla po předchozích 21 jízdách hodně těžká, předjet 8 kvalitních dvojic. Na stupně vítězů se dostali i domácí bratři Šrolerové, kteří se po celý závod drželi ve vedoucí skupince jezdců. Body za výsledek ve finále získali i nováčci Černý s Rychtaříkem.

   Ve velkém stylu jezdili i další domácí Janové Zářecký s Fajtem. Ti byli určitě nejvíce povzbuzovanou posádkou. Když si uvědomíme, že Zářeckému je 48 let a jeho lyžař Fajt je ještě o 18 let starší, tak klobouk dolů. Dohromady jim tak je neuvěřitelných 114 let. A jejich dvěstěpadesátka Honda už také není nejmladší. Ve finále skončili na 4. pozici.

  

1. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 11:28,40

2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 11:35,25

3. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec n.O. v AČR, Beta 300 2T, 11:38,90

4. Jan Zářecký – Jan Fajt, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Honda 250 2T, 12:02,98

5. Michal Plíhal – Josef Poul, SMX Racing Team Rudník, z.s., Suzuki 450 4T, 12:07,92

6. Pavel Dvořáček – Petr Čížek, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 12:11,15

 

   Z 3. místa po Horním Městě se do čela MČR dostali Mohaupt s Hotovým (68 bodů). Za nimi jsou bratři Šrolerové (64 bodů) a Josef Mňuk s Filipem Langerem (60 bodů). Za ně už v tabulce poskočili klášterečtí vítězové Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem (49 bodů). Jak je vidět, tabulka je stále vyrovnaná, o mistrovský titul budou asi bojovat dvojice na prvních 3 místech. Pokud to zima dovolí, pojedou se ještě 2 závody, které nám ukáží více.

   Neustále se rozšiřující jezdecké pole hobby jezdců v Orlickém poháru si vynutilo změny systému závodu. Muselo se jet více kvalifikačních jízd. Ale podařilo se to vše zvládnout a i tito jezdci se pěkně svezli. Kvalifikace byly samozřejmě při velkém počtu jezdců náročné, každá chyba znamenala propad v pořadí. I takový jezdec, jako je Marcel Hock, si musel postup vybojovat až z finále „B“.

   Ve finále před sebe vedoucí jezdci Poháru Kylar s Majvaldem nikoho nepustili a vyhráli, i když těsně. Na stupně vítězů je doprovodili oba jezdci, kteří do finále postoupili až na poslední chvíli z B-finále Hock a Popovyč, pro kterého je to letošní nejlepší výsledek.

 

1. František Kylar – Tadeáš Majvald, Kunčice, Husqvarna 510 4T, 8:21,69

2. Marcel Hock – Jonáš Berger, Jablonné nad Orlicí, Suzuki 450 4T, 8:22,14

3. Jurij Popovyč – Ladislav Novotný, Hnátnice, KTM 250 2T, 8:28,61

4. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec n.O. v AČR, Honda 500 2T, 8:44,80

5. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T, 8:46,41

6. Tomáš Janů – Miroslav Bareš, Retox Racing, Honda 450 4T, 8:48,53

 

   Na prvních 3 místech v Orlickém poháru se pořadí nezměnilo. Stále vedou Kylar s Majvaldem (68 bodů) před Luxem s Fiedlerem (53 bodů) a Kavkou se Sabotou (50 bodů). Závody by měly pokračovat už tuto neděli v Chotčinách u Chýnova. O pořádání se rozhodne podle místních podmínek během týdne. O všem budu včas informovat.

 Josef Vašíček, 2017-01-30

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT