Články

oficiální report z MMČR v Dalečíně

Jako mistrovství světa. Tak mluvili diváci i jezdci o prvním závodě Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. Odstartovali jsme šampionát mezi prvními v Evropě, a tak výhodná poloha Dalečína, zkušenost pořadatelů a rozvolněná opatření kvůli koronaviru lákaly do České republiky zvučná jména světového motokrosu.

Dorazil Tom Vialle, vedoucí jezdec MX2, Jago Geerts, Max Nagl, Liam Everts, nebo Rene Hofer. Do závodů se přihlásilo přes 200 jezdců a na závodiště kromě nich zavítal i předseda Komise motokrosu Mezinárodní motocyklové federace FIM Antonio Alia Portela.

Sezonu jsme tedy letos odstartovali ve velkém stylu, závody se ovšem bohužel neobešly ani bez pádů a zranění a dokonce zrušení jedné jízdy.

Ženy
Závody třídy žen začaly poněkud dramaticky pro loňskou mistryni republiky Kristýnu Vítkovou (Yamaha Čepelák Racing Team). Zasekla se na startovacím žebříku a do závodu vyjížděla až daleko za ostatními. I přesto, že měla v kvalifikaci nejrychlejší čas, nebylo jisté, jestli tuhle ztrátu dokáže dohnat. Ve druhém kole první rozjížďky už ale měli diváci jasno, Vítková projížděla jako třetí, od čtvrtého kola závod až do cíle vedla a první jízdu i přes počáteční problémy ovládla. Start se Vítkové nepovedl ani ve druhé rozjížďce, kde se pohybovala až kolem 7. pozice, opět ovšem byla brzy na „svém“ prvním místě a první závod sezony v Dalečíně ovládla. Druhou nejrychlejší byla v Dalečíně Lucie Simonová. Lucka si loni zazávodila až na konci sezony, do té doby léčila zlomená žebra. V Dalečíně v první rozjížďce skončila čtvrtá po dlouhých bojích s Barborou Laňkovou a po technickém problému ke konci jízdy, druhý dalečínský závod se celou dobu držela na druhé pozici. Třetí nejrychlejší byla v Dalečíně Elena Kapsamer (Motosport Chýnov v AČR), která chvíli vedla i první rozjížďku, ve druhé se musela spokojit s pátou pozicí. Čtvrtou celkově se stala Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov v AČR), smůlu měla pátá Barbora Laňková (Orion Racing Team), které obě jízdy poznamenaly pády, lépe se jí povedla první rozjížďka, kde skončila celkově třetí.  

Veteráni
Dlouho jsme na MMČR v motokrosu neviděli na prvním místě veteránské třídy nikoho jiného, než Martina Žeravu (KRTZ Motorsport), minimálně od loňského Kramolína, kde si svůj první veteránský závod vyzkoušel Petr Bartoš (Orion Racing Team). Vyhrál ho a stejnou parádu předvedl i v Dalečíně v sezoně nové. I přesto, že absolvoval i obě rozjížďky třídy MX1, dokázal obě veteránské jízdy vyhrát s velkým náskokem. Pro Žeravu, který byl celkově druhý, závod procházka růžovou zahradou úplně nebyl, hlavně v první jízdě. Malá chyba zapříčinila jeho propad až na šestou pozici, ze které se až v posledním kole přes silné soupeře dostal zpátky na druhé místo. Ve druhé rozjížďce si ho udržel celou dobu. Celkově třetí skončil v Dalečíně spíše endurový jezdec Radek Toman (Promoto Husqvarna Racing Team). Čtvrtá pozice patřila loňské dvojce Zdeňkovi Pučálkovi (KRTZ Motorsport), kterému se víc povedla druhá rozjížďka. Dobře se v Dalečíně dařilo také Alešovi Doležalovi, který dojel v první rozjížďce jako čtvrtý, ve druhé ho ovšem potkalo zranění a my mu přejeme brzké uzdravení.

 

MX2
MX dvojky byly v Dalečíně skutečně takovým malým mistrovstvím světa. Tedy malým... Do tréninku a kvalifikace, která musela být rozdělená na skupinu A a B, nastupovalo neuvěřitelných 82 jezdců. Bylo tedy jisté, že polovina z nich pojede domů předčasně, zatímco ta druhá se v Dalečíně postaví na start. Na startu se mimo našich borců objevily také světové hvězdy, které do Dalečína dorazily. Závody tak naprosto ovládl průběžně vedoucí jezdec MS MX2 Tom Vialle, který vedl obě dalečínské rozjížďky a nikoho před sebe ani na chvíli nepustil. Nikdo nepochyboval ani o skvělém výkonu průběžně pátého jezdce seriálu šampionátu MX2 Rakušana Reneho Hofera (oba Red Bull KTM Factory Racing/Motosport Chýnov), jako třetí stanul na stupních vítězů další cizinec Simon Laengenfelder na tovární Gas Gasu (DIGA Procross GasGas Factory Juniors). Těsně za stupni vítězů skončili dva jezdci jediného českého týmu v MS JD GUNNEX KTM Racing Team – čtvrtý Richard Šikyňa a pátý Jakub Terešák. Ani další známá jména z Kůta MMČR motokrosu neudělala v Dalečíně v tak silné konkurenci ostudu. Velmi solidní celkové 7. místo patřilo Šimonovi Joštovi (Osička MX Team) nebo 11. Patriku Liškovi (HT Group Racing Team). V první jízdě se dařilo také Petrovi Polákovi, který dojel jako 8., ve druhé rozjížďce se ovšem zranil a musel být převezen do nemocnice.

 

MX1
Ze dvou rozjížděk MX1 jsme v Dalečíně bohužel nakonec viděli jenom jednu. Na trati kvůli zraněním a velkému horku musely ve druhé části programu zasahovat sanity, ale i helikoptéry. Do nemocnice musel být transportován Petr Polák, ale například také Martin Michek. Oba jezdci jsou v pořádku a my jim přejeme brzký návrat za řidítka. 
I přesto, že na Kůta MMČR v motokrosu bylo k dispozici nadstandardní zdravotnické vybavení, tak se na základě doporučení hlavního lékaře a rozhodnutí jury z důvodu bezpečnosti jezdců a velkého zpoždění druhá jízda MX1 neuskutečnila.
O výsledcích v Dalečíně tedy rozhodovaly výkony pouze z první jízdy, ta samotná ale stála za to. MX1 je na každých závodech vždy třídou, na kterou se fanoušci hodně těší. Letos v ní navíc, kromě známých českých jmen, měli možnost vidět i ta světová. Nejen do Dalečína přijel závodit mistr světa Max Nagl, letos celou sezonu za Haas Racing Team. Za Orion Racing Team nastoupil v Dalečíně Pascal Rauchenecker, vicemistr loňského seriálu ADAC. Už tradičně se na start postavil také Lukas Neurauter (Osička MX Team), po dlouhé době jsme viděli ve startovním poli Jaromíra Romančíka (SXS FORM VISION racing team) nebo jezdce, kteří přestoupili z MX2 do vyšší kubatury.
V prvním závodě Kůta MMČR se nejlépe dařilo hvězdě světového motokrosu Maxovi Naglovi. I přesto, že měl na motorce delší pauzu, ukázal tento mistr světa, že tahat za plyn stále umí a svým soupeřům v obou jízdách ukazoval záda. Druhým nejlepším byl v MX1 rakouský pilot Pascal Rauchenecker, vicemistr loňského seriálu ADAC. A konečně třetí místo patřilo našemu Václavovi Kovářovi (HT Group Racing Team), který se tak stal nejlepším Čechem v prvním závodě MMČR. Velmi dobrý výkon předvedl také Martin Krč (Sixtynine MXRT, s.r.o.), loňský mistr MMČR MX2, který ukázal, že už se s větším motocyklem skvěle sžil. Comeback se povedl Jaromíru Romančíkovi, který si vyjel pátou pozici. Druhý nejlepší v loňské sezoně Filip Neugebauer (Osička MX Team) měl po horším startu v závodě co dělat, nakonec se musel spokojit se šestou pozicí. 

Druhý závod v Kaplici už 5. 7. 2020
Hned příští víkend se celé Kůta MMČR v motokrosu přesouvá na trať do jihočeské Kaplice. Stejně jako v Dalečíně, ani tam nebudou chybět hvězdy světového motokrosu, které opět okoření závodění v českém šampionátu, a tak už brzy uvidíme, jestli MX1 opět ovládne Maximilian Nagl nebo jestli se jeho časům na kolo dokážou přiblížit i ostatní, třeba Václav Kovář, který si v Dalečíně vedl z českých jezdců nejlépe. V MX2 se opět představí velká jména jako Tom Vialle, Rene Hofer nebo Liam Everts, kteří zůstávají mezi závody v České republice, kde se budou připravovat na další závodní víkend. Ve Veteránech to pravděpodobně bude opět mezi Bartošem a Žeravou. Dostane se Žerava blíž a dokáže tentokrát uhájit první místo, na které byl až do letošního roku zvyklý? A ve třídě žen se budeme soustředit na Kristýnu Vítkovou, která soupeřkám opět vládne.

Autor: Dominika Nováková, 2020-06-29

Foto: Radek Lavička

Týmové fanynky - Denisa

img_20240324_113702.web.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT