plakát JČ KP Pacov:

437737866_1026148222622338_2549791334354094074_n.jpg

Anketa:

Na jakou trať jihočeského KP se letos nejvíc těšíte?

Kluky - 35.9%
Pacov - 15.5%
Netolice - 22.5%
Votice - 2.8%
Jinín - 9.2%
Nihošovice - 9.9%
Horažďovice - 3.5%
nevím - 0.7%

Celkový počet hlasů: 142

Články

Petr Starý o úspěších českých motokrosařů na MS v Lommelu

Čtrnáctý závod dnes už jen osmnáctidílné série mistrovství světa v motokrosu se odehrál na oblíbené i obávané pískové trati v belgickém Lommelu jako Velká cena Flander. Lommel je domovem řady jezdců i týmů a trať je nepřetržitě využívána i k tréninku, ale kdo ze závodníků si myslel, že ji má najetu, zklamal se. Pořadatelé pro závod obrátili směr jízdy a upravili některé úseky tak, že se shledal s úplně novou tratí. Jely se na ní zajímavé závody, kdy v královské třídě MXGP udělali fanouškům zpoza nedalekých hranic radost tři Holanďané na pódiu a ve třídě MX2 domácím jejich favorit Jago Geerts, který si vítězstvím v závodě upevnil vedoucí pozici v průběžné klasifikaci mistrovství.

Nizozemec Brian Bogers na Husqvarně zvítězil celkově a poprvé v závodě třídy MXGP, když vyhrál první jízdu a stihnul dojet třetí ve druhé. Připravil tak o vítězství krajana Calvina Vlaanderena z týmu Gebben Van Venrooy Yamaha, který byl dvakrát druhý. Třetí celkově byl další Holanďan, Glenn Coldenhoff na tovární Yamaze, který vyhrál druhou jízdu. Až za Febvrem, Seeverem a Renauxem skončili tentokrát Tim Gajser a Jorge Prado, zůstávají však zatím bezpečně na prvním a třetím místě průběžného pořadí třídy MXGP. Taky Jeremy Seever obhájil průběžné druhé místo.

Domácí hrdina Jago Geerts s Yamahou nastupoval k jízdám třídy MX2 s osmibodovým náskokem před svým hlavním rivalem, Francouzem Tomem Viallem na KTM. Boj o celkové vedení nebyl ale tentokrát tak dramatický, protože Tom Vialle se v první jízdě zdržoval pády a dojel až sedmý a ve druhé po klidnější jízdě čtvrtý a nakonec byl (ke svému překvapení) celkově třetí. Nejtvrdším Geertsovým soupeřem byl v Lommelu Nizozemec Kay de Wolf, který nad ním v první jízdě zvítězil a ve druhé dojel za ním druhý. Pořadí na pódiu bylo tedy Geerts, de Wolf a Vialle, čtvrtý byl Simon Längefelder a pátým místem se dobře uvedl Roan Van De Moosdijk po dlouhé pauze, zaviněné zraněním.

Závod třídy MX2 jeli v Lommelu i oba naši stálí účastníci, Petr Polák a Jakub Terešák. První jízda se skvěle vydařila Kubovi Terešákovi. Dobře odstartoval, ale hned v úvodu vyjel mimo trať a klesl na dvacáté místo. Nevzdal to, zahájil stíhačku a začal postupovat dopředu. Protože několik jezdců z první patnáctky vzdalo pro poruchy, otevřela se Kubovi cesta k výraznému umístění – po předjetí Stauffera, Pancara, Olsona a Rizziho se dostal na desáté místo, které je dosud jeho nejlepším výsledkem v závodech třídy MX2!

Podobně mohla skončit i druhá jízda: “Začal jsem asi dvacátý a dařilo se mi zase postupovat dopředu. Pár kol před koncem jsem byl už čtrnáctý a vypadalo to, že se dostanu ještě dál. Pak jsem ale upadl, ztratil jedno místo a nakonec jsem dojel patnáctý. Ale celkové dvanácté místo je výborné a jsem s ním spokojený”, chválí si Kuba svůj dosud nejlepší výsledek.

Náš druhý jezdec Petr Polák zajel hezké patnácté místo v sobotním kvalifikačním závodě a v neděli překvapil dvěma vynikajícími starty. V úvodu obou jízd se držel blízko čela závodu, nedařilo se mu ale nasazenou rychlost udržet. V první jízdě ho navíc po pár kolech vyřadila ze čtrnáctého místa porucha motocyklu. Ve druhé jízdě se první kola držel na desátém místě, pak ale podlehl rychlejším soupeřům až se usadil na 16.místě, na kterém závod se ziskem pěti mistrovských bodů dokončil.

Petr a jeho kolegové z týmu JM Honda Racing jeli závod v Lommelu na motocyklech v neobvyklé bílé barvě. “Je to retro barva v rámci vzpomínkové akce, které se postupně zúčastní několik týmů. Tahle připomíná šedesátá léta, kdy se Honda prezentovala v bílé”, vysvětluje Petr Polák. V retro bílé vyvedený celý stan JM Honda Racing působil opravdu zajímavě.

Po závodě v Lommelu má kolotoč závodů MXGP dvoutýdenní přestávku před předposlední sérií, kdy s evropskými třídami 125, 250 a Open navštíví Švédsko, Finsko a Francii. Po závěrečném závodě v Turecku, kdy se uzavře i mistrovství světa žen, už přijde vrchol sezóny - Motokros národů na americkém okruhu v Red Bud!

Famózní výkon podal v Lommelu také další český reprezentant Julek Mikula ve třídě EMX125, když na této velice náročné pískové trati po vynikajícím startu jednu jízdu vyrál a celkově skončil na krásném druhém místě...!

Petr Starý 26.7.2022

Týmové fanynky - Radka

img_20240415_215449.jpg

 

 
 
 
 
2012 Copyright MOTOSPORT